opdrachten voor freelancers

Opdrachten voor freelancers vergen goede contacten

Een freelancer die het klappen van de zweep kent, heeft al een behoorlijke portefeuille aan opdrachten en flink veel ervaring. Die haalt opdrachten binnen door zijn ambitie maar zeker ook door de netwerken waarin hij beweegt. Hoe anders is het voor de freelancer die net zijn toko heeft geopend en denkt dat hij vanachter zijn nieuwe bureau maar eens moet bellen naar mogelijke klanten. Dat worden vaak cold calls die marketingtechnisch niet veel waard zijn. Vaak worden zulke belletjes ook als uiterst irritant beschouwd en leveren ze geen opdrachten voor freelancers op. 

Alleen jezelf goed presenteren is niet voldoende

Een goede website op poten zetten, ziet er virtueel ook mooi uit voor een startende freelancer. Alleen komen daarmee niet meteen fortuinlijke opdrachten binnenwaaien. Zeker voor startende ondernemers zijn er kennelijk andere benaderingen nodig dan melden hoe goed je bent en hoe concurrerend je tarieven zijn. 

Opdrachten voor freelancers binnenhalen – doe eerst het nodige voorwerk

Met nogal wat binnen stromende facturen wordt de nood dan ook hoog om toch eens een paar lekkere opdrachten op te kunnen pakken. Het advies om gratis en voor niets bezig te gaan, stuit de ware ondernemer dan tegen de borst. En toch kan dat heel goed werken. Als je je als vrijwilliger aanmeldt bij happenings en beurzen die jouw branche vertegenwoordigen, ga je inderdaad zonder beloning een hele dag de hulpdienst in als vrijwilliger. Maar zo kom je wel meteen in contact met jouw doelgroepen. Mogelijke klanten die jij op een vriendelijke manier (als vrijwilliger) benadert en waarmee jij zo goed kennis kunt maken. Informeel en schappelijk. Tussen neus en lippen door kun je iets zeggen over jouw werkzaamheden en een visitekaartje is ook snel aangereikt. Je dringt je als vrijwilliger niet op, maar presenteert je bescheiden en behulpzaam.

Wees de nabije hulp

Een andere interessante invalshoek voor opdrachten voor freelancers is de hot spot. Op bedrijventerreinen of kantoren waar veel ondernemers tegelijk werken, zoemt het van de opdrachten. Als je nu een tijd een kamer huurt in zo’n hotspot, dan kom je dagelijks in contact met andere freelancers; wellicht met sommigen die exact jouw werkzaamheden ook doen. Lopen de portefeuilles van die gelijkgestemden te vol of zijn zij een tijdje ziek, dan ben jij een van de eersten die de helpende hand kan bieden; een opdracht kan overnemen. Daarnaast leer je van de ervaringen van de andere huurders binnen zo’n hotspot en maak je veel contacten, in de wandelgangen, in de kantine.

Veel opdrachten voor freelancers vind je online

Ook vanuit je eigen werkruimte thuis kun je goed naar opdrachten voor freelancers speuren. Zoek online naar sites die als een go-between fungeren tussen aanbieders van opdrachten en opdrachtnemers. Vooraf heb je al een goede website gebouwd waarin je jezelf en je dienstverlening adverteert. Je maakt accounts aan op die opdrachten tips en doorzoekt alle mogelijkheden van tijdelijk werk, interim werk en freelance opdrachten. Soms betaal je een soort provisie als je een opdracht match krijgt. Maar besef: je hebt er daarna een klant bij. Lever je goed werk af, dan kun je volgende opdrachten voor freelancers rechtstreeks met die nieuwe klant communiceren. Dan is de eenmalige provisie een goede investering geweest.